Udruga Leptirići | Uvećana naknada roditeljima njegovateljima
naslovna

Uvećana naknada roditeljima njegovateljima

Vlada je danas donijela Uredbu o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, kojom se predlaže povećanje naknade za status roditelja njegovatelja i njegovatelja osobe s invaliditetom sa 2.500 na 4.000 kuna.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da se iznos naknade nije mijenjao posljednjih 12 godina, a potrebe roditelja njegovatelja odnosno njegovatelja za brigu o djetetu s teškoćama odnosno osobe s invaliditetom su se s godinama povećavale.

Također, prosječna mjesečna neto plaća je u odnosu na 2008. godinu porasla za više od 1.500,00 kuna.

„Trenutno u Hrvatskoj 4.859 osoba ima taj status“, kazala je ministrica i istaknula da je ova uredba nastavak sustavne skrbi i brige ove Vlade za najranjivije u zajednici.

Također, ministrica je istaknula da je izmjena bila je planirana donošenjem novog Zakona o socijalnoj skrbi s kojim se zastalo zbog utjecaja pandemije koronavirusa, te da je unatoč raspuštanju Hrvatskog sabora, Ministarstvo pristupilo izradi ove Uredba vodeći računa o položaju roditelja njegovatelja.