Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom posjetila Metković

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak jučer se u pratnji svoje zamjenice Mire Pekeč Knežević u Hotelu Narona sastala s predstavnicima neretvanskih gradova i općina, Dubrovačko-neretvanske županije, relevantnih ustanova i udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom. Sastanku je nazočio i gradonačelnik Metkovića gosp. Dalibor Milan.

Razgovaralo se o svakodnevnim problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i njihove obitelji, o mogućnosti njihova zapošljavanja, s posebnim osvrtom na mlađe osobe s invaliditetom. Slonjšak je rekla da tu stanje u našoj županiji nije dobro te predložila da gradovi u suradnji s državnim institucijama pokrenu gradnju smještajnih kapaciteta u kojima osobe s invaliditetom mogu samostalno živjeti.

U popodnevnim satima pravobaraniteljica je posjetila i Kabinet za terapije Udruge Leptirići. Upoznala se s radom udruge i razgovarala s terapeutima, a u predvečernjim satima je održala savjetovanje za roditelje djece s teškoćama, osobe s invaliditetom i građane na temu Razina usluga u zajednici za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Govorilo se o dosegnutoj razini te mogućim izazovima u području obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi i pristupačnosti za osobe s invaliditetom u gradovima Metković, Opuzen i Ploče te u ostalim neretvanskim mjestima.