polio1-150x150

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize 24.lisopada

Obilježava se kako bi se naglasili napori koji se poduzimaju u cilju postizanja eradikacije (iskorjenjivanja)  dječje paralize na globalnoj razini kao zalog budućim naraštajima za svijet bez dječje paralize.
Obilježavanjem ovog dana povećava se svjesnost o virusu dječje paralize (polio virus) te se ohrabruju svi da pojačaju napore u cilju sprječavanja njegovog širenja na globalnoj razini.
Dječja paraliza je bolest koja uglavnom zahvaća djecu mlađu od 5 godina, ali može zahvatiti osobe bilo koje dobi. Riječ je o visoko-infektivnoj kontaktnoj bolesti koja zahvaća živčani sustav i koja u konačnici može uzrokovati paralizu. Iako je paraliza najočitiji simptom ove bolesti, ona se javlja u približno 1% oboljelih. Važno je znati da se polio virus može širiti s oboljelih osoba čak i onda kad nemaju vidljive simptome bolesti, te da osobe koje su infektivne često nisu ni svjesne svoje bolesti. Iako je bolest eliminirana u većini država u svijetu, još uvijek postoje područja na kojima se pojavljuje. Zadnji slučaj u Hrvatskoj zabilježen je 1989 godine. Nažalost, još uvijek ne postoji lijek za oboljele, koji dobivaju samo simptomatsku terapiju. Ipak, najvažnije je znati da se ova bolest može spriječiti cijepljenjem. Cijepljenje je najvažniji korak u sprječavanju dječje paralize.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)