asistent u nastavi

Problemima s Pomoćnicima u nastavi nikad kraja

U kolovozu 2019. godine Ucdpdn Leptirići javila se na Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja u svrhu osiguranja pomoćnika u nastavi u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju za učenike s područja doline Neretve, te na osnovu zahtjeva škola prijavila potrebe za 10 pomoćnika u nastavi za 10 učenika s teškoćama u razvoju.

Ugovorom s Ministrastvom znanosti i obrazovanja Klasa: 602-01/19-01/00649, Urbroj 533-06-19-0004 udrugu Leptirići člankom 3 obvezuje se da osigura 10 pomoćnika za 10 učenika s teškoćama u razvoju navedenih poimenično. Udruga je zaposlila pomoćnike koji su potpisali Ugovore o radu i već skoro 2 mjeseca obavljaju svoj posao.

12.sudenoga na mail udruge od strane Dubrovačko-neretvanske županije dolazi Odluka o uklučivanju pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju za školsku godinu 2019/2020 koja se temelji na članku 6.stavka 10 Pravilnika o pomoćnicima u nastavi. Ovom odlukom za dvoje djece u O.Š.don Mihovila Pavlinovića Metković i 4 djece u posebnom odjeljenju O.Š.Stjepana Radića Metković dolazi do spajanja pomoćnika.

Zbog čega škole od udruge nisu tražile broj pomoćnika sukladno Pravilniku, i zbog čega je Ministarstvo izdalo suglasnost u sred polugodišta odgovor nismo dobili ni u školi ni u Ministarstvu. Za pomoć obratili smo se bezuspješno obratili gradončelniku, županu, ministrici, pravobraniteljici za djecu i pravobraniteljici za ososbe s invaliditetom.

Poštivajući odluku Župana dubrovačko-neretvanskoga za koju je Ministrastvo znanosti i obrazovanja 24.10.2019 izdalo suglasnost, a sve u skladu s Pravilnikom, Ucdpdn Leptirići otkazala je Ugovore o radu za tri pomoćnika u nastavi.

Zbog neugodne situacije u kojoj smo se našli ne svojom krivnjom ispričavamo se djeci, roditeljima i pomoćnicima koji su ostali bez posla.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)