ispred-špilje-svi

Članovi udruge Leptirići na izletu u Općini Ravno

Dvadeset članova udruge Leptirići u tri kombi vozila u rano jutro zaputilo se na izlet u Općinu Ravno. Nakon kišovitog tjedna Bog nam je podario sunčan dan.
Ravno je naselje i sjedište istoimene općine na krajnjem jugu Hercegovine. Pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ravno je poznato po tome što je krajem 1991. bilo prvo naselje u Bosni i Hercegovini koje je napadnuto od strane JNA čime neslužbeno započinje rat u Bosni i Hercegovini.
Najprije smo posjetili Dom za stare i nemoćne Ravno gdje su nas srdačno dočekali korisnici s ravnateljicom Anitom Bukvić. Nakon ugodnog druženja sa korisnicima don Bernard Marijanović služio je za sve nas svetu misu. Uslijedilo je primanje kod predsjednice općinskog vijeća Ravno, gospođe Ružice Skaramuca. Poslije ručka zaputili smo se u posjet špilji Vjetrenica koja je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. To čudo prirode obišli smo uz pratnju vodiča na 1.600 metara uređene staze.
Ukupno je otkriveno oko 7.014 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.
Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata (životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju), što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti. Naj poznatiji stanovnik je čovječja ribica, koja može bez hrane 10 do 12 godina, iznenadilo nas je kad smo čuli da može živjeti do 100 godina. Vodič nam je rekao da u špili živi 40 jedinki.

Na pola puta „Ćirine staze“, popularne biciklističke rute u Hercegovini, koju je najveći turistički magazin „Lonely planet“ uvrstio među top 10 destinacija u svijetu i smjestio  na visoku četvrtu poziciju, nalazi hotel Stanica. Počastio nas je vlasnik Dragan Čokljat, koji je u Ravnom nekadašnju stanicu „ćirine“ pruge, na kojoj se 1901. godine zaustavio prvi vlak i gdje je govor održao i car Franjo Josip pretvorio u prekrasan hotel.

Puni emocija, i lijepih dojmova, jako umorni baš kako je i planirano oko 18 sati sretno smo stigli svojim kućama. Veliko hvala svim dobrim ljudima koji su se potrudili da nam današnji dan ostane u lijepim uspomenama.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)