WPD je 24.10. s fotografijom - 2. verzija

24. listopada – Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Svjetski polio dan se obilježava 24. listopada svake godine u želji da se skrene pažnja na ovu iznimno opasnu bolest, te nanovo naglasi da se i dalje ispunjavaju uvjeti za održivost proglašenja Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije slobodnom od poliomijelitisa, tj. dječje paralize.

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Prošlo je više godina od posljednjeg slučaja dječje paralize u Europskoj regiji, koju sačinjava 51 država s približno 900 milijuna ljudi (regija uključuje države Europe i sve države nastale iz bivšeg Sovjetskog saveza).

Tada su tijekom pripreme proglašavanja deklaracije zemalja bez poliomijelitisa sve države članice prikupile dokaze da su iskorijenile virus poliomijelitisa na svom području i da je zdravstveni sustav u stanju pravovremeno otkriti eventualni unos virusa iz endemskih krajeva te spriječiti širenje virusa među pučanstvom.

Time je postignut veliki korak ka globalnoj eradikaciji dječje paralize, koja će, nakon eradikacije velikih boginja 1980. godine, biti druga bolest koja je cijepljenjem iskorijenjena.

Američka regija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je eliminirala dječju paralizu 1994. godine, Zapadnopacifička regija 2000. godine, Europska regija 2002., a Jugoistočnoazijska regija 2014. godine.

Do globalne eradikacije još predstoji iskorijeniti poliomijelitis u Afričkoj i Istočnomediteranskoj regiji WHO-a.
U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine.

Tijekom 1961. i 1962. godine je provedena masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti.
S obzirom na ovakav način uvođenja cijepljenja, došlo je do upadljivog pada morbiditeta pa je poliomijelitis postao rijetka bolest, a 1989. godine je zabilježen zadnji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)