naslovna

Logopedska terapija u Leptirićima

Logopedija je znanost koja se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem i tretmanom poremećaja humane komunikacije pod kojom se podrazumijevaju svi oni procesi i funkcije koji su povezani s produkcijom govora, te s percepcijom i produkcijom oralnoga i pisanog jezika, kao i oblicima neverbalne komunikacije.
Logoped je nezavisan stručnjak u našoj Udruzi Tonka Raguž čije se središnje aktivnosti ostvaruju na području prevencije, procjene i intervencije u slučajevima poremećaja humane komunikacije, njihovog tretmana te znanstvenog istraživanja. Poremećaji komunikacije podrazumijevaju: poremećaje govorne tečnosti, specifične teškoće učenja, poremećaje jezika i govora uzrokovane oštećenjima sluha, poremećaje glasa, poremećaje socijalne komunikacije, poremećaje pisanog jezika (disleksija, disgrafija). Rad logopeda uključuje i poremećaje oralno – laringealnih funkcija, afazije i druge neurogene i neurološke poremećaje.

Osnovni cilj logopedske terapije je unaprijediti i poboljšati komunikacijske sposobnosti djeteta ili odrasle osobe. Logopedske vježbe provode se ovisno o složenosti poremećaja i osobnosti djeteta s naglašavanjem važnosti redovitog pohađanja terapije i provođenja preporučenih vježbi kod kuće. Tretman se provodi tako da dijete sjedi nasuprot logopeda i rade se različite vježbe koje su osmišljene kako bi se vježbale određene funkcije.  Terapija je u potpunosti individualizirana i prilagođena potrebama Vašeg djeteta. Rano prepoznavanje teško
a djeteta omogućava osmišljavanje oblika poticanja ne samo djetetu, već njegovoj obitelji i široj okolini. Stoga se roditeljima savjetuje da se logopedu jave čim se pojavi sumnja na bilo kakvo kašnjenje u komunikacijskom, govornom ili jezičnom razvoju.

Kada potražiti pomoć logopeda?

– ako dijete nije svladalo govor do treće godine;
– dijete ima teškoća u učenju;
– dijete ima poteškoće u izgovoru glasova;
– dijete ima teškoće u usvajanju čitanja i/ili pisanja;
– sumnjate da se govor Vašeg djeteta razvija sporije nego govor njegovih vršnjaka;
– mislite da Vaše dijete ima poremećaj tečnosti govora?
– želite Vaše dijete bolje pripremiti za školu ili provjeriti njegovu spremnost?

Kako bismo zaštitili korisnike i sebe pridržavamo se mjera zaštita od COVID 19:

1. Pri dolasku u prostorije Udruge, korisniku terapeut na propisanoj udaljenosti od 2 metra mjeri beskontaktnim toplomjerom temperaturu.
2. Potom slijedi dezinfekcija ruku i ispunjavanje temperaturne liste.
3. Terapeut i korisnik nosi zaštitnu masku tijekom terapije (izuzev ako korisnik zbog zdravstvenog razloga ne smije nositi masku – uz priloženu dokumentaciju)
4. Tokom orofacijalnih pregleda i vježbi terapeut obavezno nosi vizir i zaštitne rukavice.
5. Nakon tretmana vrši se dezinfekcija prostorije i pomoćnih pomagala / materijala.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)