Udruga Leptirići | MEĐUNARODNI JE TJEDAN GLUHIH OSOBA

MEĐUNARODNI JE TJEDAN GLUHIH OSOBA

23.9.2021. je bio Međunarodni dan znakovnog jezika a jučer 25.9.2021. obilježavao se Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba.
Prema statistikama, svaka deveta osoba na Zemlji ima poteškoća sa sluhom. Uzroci ove bolesti potpuno su različiti: posljedice bolesti, nesreće, urođene mane. U svijetu ima oko 30 milijuna gluhonijemih osoba.
Cilj obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života. Posljedica senzibilizacije javnosti bila bi upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje te specifične problematike.
Klikom na link možete pogledati ulomak iz Posljednjih Stipančića Vjenceslava Novaka ispričan znakovnim jezikom i sinkroniziran. https://youtu.be/YiLsY3m2rP0