Udruga Leptirići | Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Simbol Dana sindroma Down šarene su čarape. Šarene i rasparene čarape simboliziraju različitost, da svi možemo i želimo živjeti zajedno unatoč različitostima.

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Dan je prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Važno je obilježiti ovaj dan kako bi potaknuli ljude za veće poštivanje prava osoba s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati i kvalitetu njihovog života.

Unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u zadnjih četrdesetak godina, osobe s Down sindromom još uvijek bivaju diskriminirane i suočene s predrasudama kad je riječ o obrazovanju i samostalnom životu te su često prisiljene živjeti u institucijama u neadekvatnim uvjetima.

Prijedlog UN-a da se 21. ožujka proglasi Međunarodnim danom osoba s Downovim sindromom rezultat je višegodišnjeg lobiranja različitih udruga u svijetu koje okupljaju osobe s Downovim sindromom, članove njihovih obitelji i stručnjake, a u kojima je sudjelovala i Hrvatska zajednica za Downov sindrom. Republika Hrvatska, kao članica Una, bila je sponzor rezolucije i vrlo aktivno je podupirala izglasavanje rezolucije.

Simbol Dana sindroma Down šarene su čarape. Šarene i rasparene čarape simboliziraju različitost, da svi možemo i želimo živjeti zajedno unatoč različitostima.