NEUROFEEDBACK TRENING

Neurofeedback je neinvazivna i zabavna metoda normalizacije moždane aktivnosti. Provodi se tako da se pomoću EEG pojačala odrede moždani valovi koji se koriste za upravljanje videoigrom ili nekim drugim audiovizualnim sadržajem. Možemo reći da kod neurofeedbacka igrač mislima upravlja video igricom, a nastojeći unaprijediti igru, unapređuje svoje moždane valove.

Zamislimo da je naš mozak centar svega što mi jesmo, a on to doista i jeste. Priključivanjem našeg djeteta, ili nas samih u proces neurofeedbacka, naš mozak podvrgavamo jedinstvenom treningu. Roditelji često pitaju „Kad će početi djelovati? Hoće li mi djetetu biti nešto?“ . Nakon odrađenog ciklusa uglavnom se dogodi taj očekivani napredak kod pojedinog djeteta. Najčešći napredak kod djece se događa u području  unapređenja fokusa, koncentracije, pažnje. Samim time utječemo i na poteškoće u učenju ako postoje poteškoće s disleksijom, disgrafijom, diskalkulijom.
Osim toga ne smijem zaboraviti i ostale poteškoće s kojima djeca ili odrasli dolaze kod nas. Uz pomoć nfb-a na sve se može djelovati i utjecati na sami napredak. Bitno je istaknuti i važnost same međusobne komunikacije između korisnika ili roditelja koji su doveli svoje dijete na terapiju. Jako je bitno da terapeut zna kako se korisnik ponaša recimo kod kuće, u vrtiću, školi, na poslu ili pak kakav mu je san. San je jako bitan faktor koji pomaže terapeutu da otkrije za korisnika „idealnu frekvenciju“ uz pomoću koje će terapija biti maksimalno bezbolna, što to doista i jeste.

Nema ljepšeg osjećaja za nas Neurofeedback terapeute kad vam roditelji govore o napretku svojeg djeteta, bilo to da su se pojavile prve riječi, da se poboljšalo čitanje i pisanje, ili je tu riječ o pojavi puno boljih ocjena u školi.

Ipak mora biti znano da Neurofeedback nije čarobni štapić koji će odjednom ukloniti sve probleme. Kod nekih situacija, kao što je autistični spektar, neurofeedback neće riješiti glavni problem. Ali može pomoći u poboljšanju općeg stanja djeteta.
Ukoliko imate nekih sumnji, želite pomoći sebi ili vašem djetetu,  ako imate bila kakva pitanja vezana za Neurofeedback slobodno se možete obratiti putem e-maila: info@udrugaleptirici.hr kontakt: 020/690-321 ili posjetiti nas u Kabinetu za terapije na adresi Splitska 5, Metković.

 

Stanko Šimović, Bacc.rehab.educ., Neurofeedback therapist

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)