LOGOPEDIJA

Ono što mnogi ne znaju jeste čime se sve bavi logoped i koje je njegovo polje djelovanja. Logoped je stručnjak koji se bavi problemima govora, jezika i glasa. Znači, ne bavi se samo korekcijom izgovora određenih glasova već se bavi i stimulacijom i korekcijom cjelokupnog govorno-jezičnog razvoja, problemima u učenju, čitanja, pisanja kao i problemima glasa. Svako dijete ima svoj tempo rasta i razvoja. Zapravo, svako dijete je jedinstveno i individua za sebe.

Ako se dijete razlikuje od svojih vršnjaka ili roditelji uoče da razvoj kasni u odnosu na starijeg brata/sestru, svakako treba potražiti logopeda. Najčešće roditelji dobiju priliku usporediti govor svoga djeteta s govorom vršnjaka pri polasku u vrtić, u dobi od tri godine. Važno je ne odgađati odlazak logopedu te, po potrebi, što prije početi direktnu terapiju. Ako u tom trenutku dijete i ne bude za direktnog tretmana logoped će dati savjete koji će pomoći za daljnji rast i razvoj djeteta.
Ako dijete krene s teškoćama u prvi razred, one s vremenom postaju sve vidljivije. Najčešće nastaju smetnje zbog nedovoljno učvršćene veze slovo –glas, prisutne su teškoće u glasovnoj analizi i sintezi kao i u nedovoljno razvijenoj vizualno-motornoj percepciji. Također ako odgajateljice u vrtiću primijete da pogrešno drži olovku ili ne može povezati skupinu glasova u riječ ni rastaviti riječ na slogove potrebno je na vrijeme reagirati. Pravodobnim otkrivanjem uzroka i uključivanjem u terapiju mogu se ukloniti smetnje i spriječiti razvijanje njegove svijesti o poremećaju te eventualne neugode koje bi ono moglo doživjeti u okolini, vrtiću ili školi.

Kod bilo kojih drugih odstupanja kao npr. Mucanje i brzopletost važno je ranije intervenirati. Ako je dijete premaleno za terapiju dobit će te logopedski savjet kako se postaviti i reagirati.

Cilj svakog logopeda je ostvarenje maksimalnog potencijala svakog djeteta bez obzira na teškoću.  Put do ostvarenja cilja je dugotrajan, pomoć je sveobuhvatna te očekuje od Vas mnogo truda i zalaganja ali na kraju pokazuje pozitivne rezultate.

Dragi roditelji, pratite razvoj svog djeteta. Puno komunicirajte, imenujte stvari i događaje oko sebe. Neumorno odgovarajte na pitanja, pratite koliko riječi koristi, razumije li upute. Ako Vas na bilo koji način brinu komunikacijske i jezično-govorne sposobnosti ili jezično-govorni i komunikacijski razvoj Vašega djeteta, javite se i posavjetujte se s logopedom. Nikada, ali baš nikada nije prerano, može biti samo kasno i terapija može biti dugotrajnija.Slobodno se obratite putem e-maila: info@udrugaleptirici.hr , kontakt broj: 020/690-321 ili nas posjetiti u Kabinetu za terapije na adresi Splitska 5, Metković.

Tonka Raguž, mag. logoped

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)