Predsjednica Leptirića na 27. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem u Zagrebu

27. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem, održan je 24. i 25. listopada u Zagrebu. Najveći godišnji skup osoba s invaliditetom u regiji o temi ” Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – o nama uvijek s nama – od slogana do realnosti.”

Organizator je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), a suorganizator Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je da su razvoj socijalnih vještina, obrazovanje, rad i zapošljavanje prioritetna područja koja osiguravaju uključenost osoba s invaliditetom u život zajednice. Cijelo društvo je zaduženo da se Konvencija o pravima osoba s invaliditetom provodi svakodnevno i da su najveći neprijatelj negativni stavovi i predrasude. Osobe s invaliditetom ne smije se gurati da budu socijalni slučajevi, već ih treba poticati da se obrazuju i prepoznaju svoje sposobnosti.

Predsjednica SOIH-a Marica Mirić istaknula je kako sudionici skupa žele osvijestili teškoće s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i javnost potaknuli da promišlja o novim idejama, a važna tema je zapošljavanje. Stremimo inkluzivnom zapošljavanju, da se osobe s invaliditetom zapošljavaju na otvorenom tržištu rada, da budu zaposlene, da na tržištu rada pokažu svoje mogućnosti, sposobnosti i kapacitete. Dodala je da su kroz proteklu godinu uočili kako nije dobro razvijen sustav rane intervencije, da zahtjevan proces deinstitucionalizacije ide sporo, ali i da osobe s invaliditetom ne razumiju sve modele vezane za vještačenje, poticaje i zapošljavanje. Savjetnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović predstavila je Akcijski plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2024., rekavši kako je naglasak stavljen na izvaninstitucijske usluge, širenje mreže usluga te uvođenje inovativnih usluga koje do sada Hrvatska nije imala, poput odmora od skrbi, tzv. respite care. Naglasak je također i na obrazovanju, zapošljavanju, pristupačnosti i zdravstvenim uslugama. Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc upozorila je na nedostatak stručnjaka u svim segmentima Zavoda, uzrokovan nedostatkom na tržištu rada. Glavni problem je navela nedostatak liječnika koji imaju glavnu ulogu u timu za vještačenje, pogotovo jer je novi zakon donio velik broj novih zahtjeva.

Dvodnevni Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom, na kojem je bilo oko 250 sudionika, održao se 24. i 25. listopada pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Zagreba. Glavni ciljevi i teme su promocija održive i uključive Hrvatske, zeleni pristup i digitalizacija, žene s invaliditetom te mladi.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)