Međunarodni dan ljudskih prava

10. prosinca obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava, kao podsjetnik na dan kada je Opća skupština UN-a usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima 1948. godine. Ususret 75. godišnjici od donošenja Opće deklaracije, ovogodišnji slogan je “Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve“. Stoga je posebno važno prisjetiti se važnosti ovog dokumenta u neizvjesnom vremenu višestrukih kriza u kojem živimo.

Još uvijek se nosimo s posljedicama epidemije bolesti COVID-19, koja je promijenila živote posljednje dvije godine, utječući na ostvarivanje niza prava. Agresija na Ukrajinu ponovno je dovela rat na europsko tlo, a građani su suočeni s posljedicama inflacije, porastom cijena i energetskom krizom. Napokon, i dalje su bolno prisutne i posljedice razornih potresa koji su 2020. pogodili dijelove Hrvatske i brojne građane ostavili bez doma, ali i pristupa javnim uslugama, pri čemu mnogi i sada žive u kontejnerima koji nisu adekvatan dugotrajni smještaj.

Posljednjih godina i u okviru Europske unije i u okviru Vijeća Europe razvijaju se novi, snažniji standardi neovisnosti i učinkovitosti institucija. Razlozi za to su trostruki. Prvi, jer je to ujedno i jačanje vladavine prava. Drugi, jer upravo neovisne institucije za ljudska prava trebaju prikupljati informacije, raditi objektivne analize, uočavati probleme i na njih reagirati, dizati glas, poticati promjene i ubrzavati ih, inzistirati na njima, spajati različite strane te educirati.  Treći je da su takve institucije izložene nizu različitih pritisaka – od marginalizacije, nedovoljnih sredstava za rad, različitih pritisaka, pa sve do izravnih prijetnji.

Stoga je posebno važno da je Europska komisija 7. prosinca objavila dva prijedloga Direktiva, koji će nakon što budu usvojeni biti ključni instrumenti za jačanje tijela za jednakost, posebno njihove neovisnosti, resursa i ovlasti, kako bi se mogli učinkovitije boriti protiv diskriminacije u Europi.

Ovaj dan je prilika da se podsjetimo važnosti ljudskih prava, koja moraju biti ostvarena u praksi, kroz javne politike i zakone koji se usvajaju u suradnji sa svim ključnim dionicima, a u interesu građana. Važno je osvijestiti da smo svi povezani, a da je društvo snažno samo i upravo onoliko koliko su to njegovi najranjiviji članovi te je solidarnost, jedna od vrijednosti Opće deklaracije, ključna, pogotovo u vremenima kriza.

Opću deklaraciju o ljudskim pravima možete pronaći ovdje.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)