Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca

Odlukom Ujedinjenih naroda iz 1992. godine, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, s ciljem jednakosti u ostvarivanju prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Republika Hrvatska 2007. godine postala je treća zemlja potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda za osobe s invaliditetom te četvrta država koja ju je ratificirala. Prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj kontinuirano se unaprjeđuju, a sve kako bi se poboljšala kvaliteta života najranjivije skupine u našem društvu.
Kako bi pridonijela izjednačavanju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u svim segmentima svakodnevnog života, Vlada Republike Hrvatske provodi niz zakonodavnih aktivnosti, uključujući Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (1. siječnja 2023.), Zakon o osobnoj asistenciji (1. srpnja 2023.) te Zakon o inkluzivnom dodatku (1. siječnja 2024.). Reformom sustava socijalne skrbi, ublaženi su kriteriji za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu, koja je povećana sa 166 na 232 euraDoplatak za pomoć i njegu povećan je za 20 %, dok je iznos naknade roditeljima njegovateljima i njegovateljima povećan s 332 eura na 663 eura, 796 eura i/ili 995 euraProširen je i krug korisnika osobne invalidnine te onih kojima se može priznati pravo na status roditelja njegovatelja. Povećana je i osnovica za izračun zajamčene minimalne naknade, sa 106 na 132 eura. Zakonom o osobnoj asistenciji po prvi je puta zakonski je uređena usluga osobne asistencijebroj korisnika povećan je sa 4.070 na 15.098, a iznos za financiranje usluge osobne asistencije sa 19,8 milijuna eura na 176,2 milijuna eura.
S ciljem stvaranja transparentnijeg, učinkovitijeg i pravednijeg sustava socijalne skrbi, Zakonom o inkluzivnom dodatku četiri socijalne naknade (pravo na osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, doplatak za dijete u uvećanom iznosu i pravo na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom) objedinjuju se u jedno pravo. Ovim Zakonom, gotovo 150 tisuća korisnika moći će ostvariti pravo na inkluzivni dodatak, a za što će se na godišnjoj razini izdvajati oko pola milijarde eura.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)